Beyin fırtınası yaratıcı ve farklı fikirleri ortaya çıkarmaya çalışan bir metottur. İlk kez Alex Osborn tarafından ortaya konmuştur. Reklamcı olan Osborn beyin fırtınasıbeyinfirtinasiBilinenin aksine beyin fırtınası saçmalamak üzerine kurulmuştur. Bilinç altındaki saf fikirlerin işlenmeden ortaya çıkarılması üzerinedir. Düşünceler akla gelir gelmez söylenir. Yargılanmaz ve eleştirilmez. 

Osborn 4 temeli yerine getirmenizi bekler;

  • Eleştirmek yok
  • Ne kadar fikir o kadar iyi
  • Ne kadar beklenmedik/farklı fikir o kadar iyi
  • Mevcut ve ortaya çıkan fikirleri geliştirin

Bu 4 temele ek olarak aklınıza gelen her şeyi kendi süzgecinizden geçirmeden ortaya koymanı gerekir. Çünkü Ekip ortak süzgeç kullanacaktır.

Böylece tüm düşünceler ortaya konulur. Kişilerin saf düşünceleri buluşunca yeni fikirlerin doğmasını sağlar. Bütün düşüncelerin not alınmasının ardından bu fikirler geliştirilmeye başlanır ve yavaş yavaş projeye dönüşür.

Ortaya çıkarılan proje ise Osborn’un kontrol listesine tabi olur. (Osborn’s Check List) Bu liste sayesinde ortaya çıkarılan proje daha ileriye taşınır. Bu kontrol listesinin 7 temelden oluşur. Soruları aşağıdadır. Bu soruları sorup cevapları not alalım.

BİRLEŞTİR??

– birimleri, insanları, süreçleri, malzemeleri, ürünleri, amaçları birleştirebilir miyiz? Düşünceleri birleştirebilir miyiz? Sinerjiyi nerede kurarız?

UYUM??

– buna benzer bir şey var mı? uyumlu olabilecek  ya da benzeri var mı? Hangi yerlerini değiştirebilirim uyumlu kılabilirim? karakteristiğini değiştirsem?

DEĞİŞTİR?? – Büyült-Küçült??

– yeni bakış açısı? Renk, ses, koku, anlam, aman, frekans, yükseklik, uzunluk, mukavemet, hareket ve şeklini değiştirsek? ne eklenir? artı bileşen? ne çıkarsak? daha yoğun?

ELE??

– parçaları, süreçleri, amaçları, renkleri, hareketleri.. eleyebilir miyiz? Parçaları çıkarsak ne olur? Elenmiş parça olmadan amaca ulaşabilir miyiz?

TEKRAR DÜZENLE- TERSİ ??

– Desen, sırası veya düzeni değiştirebilir miyiz? Tekrar düzenleyebilir miyiz? Geriye doğru çevirsek? Baş aşağı çevirsek? Rollerin tersini alsak?

AMAÇLAR??

– ürettiğimiz bu ürünü başka bir amaca yönelik kullanabilir miyiz? amaçları değiştirebilir miyiz? diğer kullanımları neler? Başka çözümleri kendi amacıma kullanabilir miyim? Başka kimler, nerede, nasıl kullanabilir?

YERİNE??

– kullanılan Yerine başka ne olur? Farklı malzeme? farklı süreç? farklı işleyiş? Geliştirmek için başka bir malzeme kullanabilir miyim? Yerlerini değiştirirsem ne olur?

BUDETAYBU DETAY  – kısaltması akılda kalıcı olması için yaptığım bir şeydir. başka kaynaklarda farklı şekilde bulabilirsiniz. İnglizce SCAMPER olarak kodlanmıştır.

Yaratıcılığını bekleyen uzun bir kontrol listesi oldu sanki! Kaçırdığın şeyleri bu liste sayesinde görebilirsin.