Merhabalar, yaratıcı bir birey olmak istiyorsak iyi birer araştırmacı olmamız gerekir. Yaratıcılık teorisinde yer aldığı gibi bunu hem bilinçaltımızı genişletmek hemde işimize yarayacak  bağlantılar yakalamak için iyi birer araştırmacı olmamız gerekir. Aşağıdaki teknikler internette daha iyi arama yapmanızı sağlayacaktır :)

Bu doküman internette ileri arama tekniklerini barındırır. Daha iyi arama yapmak için derlendi. Öneriler, Google özellikleri, gelişmiş aramalar, alarm, arşiv ve literatür sitelerini içerir.  Kırmızı kısım öneri ya da özelliğin adıdır,  açık mavi kısım örnek aramadır.

  1. Arama Önerileri
  • Daha sade cümleler kullanmak gerekir.
  • Soru cümleleri yerine sorunun içindeki konu yani esas cümle neyse o yazılmalıdır. Örneğin Türkiye’nin Cumhur Başkanı kimdir? Yerine Türkiye Cumhurbaşkanı yeterli olacaktır.
  • Büyük küçük harf yazmaya uğraşmayın. Tek düzen (küçük harf) yeterlidir.
  • Aradığınızı bulamıyorsanız daha az yapım ve çekim eki kullanarak arama yapmalısınız.
  • Özel karakterler ve işaretler kullanmayınız. ! ? . ,  â , é, & ya da başka dildeki harfler gibi.
  • Anahtar kelime ile aramalısınız. Anahtar kelime olabilecek kelimeler seçilmelidir.

 

  1. Google Arama Özellikleri
  • “Arama Kelimeleri/Cümlesi” Tırnak(“) kullanarak özel aramalar yapabilirsiniz. Google tırnaklar içinde yer alan kelimeleri o sıra ile arar. Örneğin “proje yönetim sistemi” diye arattığımda sadece 28.700 sonuç buldu. Tırnak olmadan 1.220.000 sonuç buldu.
  • + Artı(+) kullanarak yazacağınız kelimenin arama sonuçlarında olanları getirir. Örneğin Google’da gelecek mavililer diye aratıldığında gelecek ve mavilik kelimelerinin tek tek geçtiği sayfaları da getirir. Yani oraya ne kadar çok kelime yazarsanız onun kombinasyonu şeklinde sonuç getirir. Ancak başına + koyarsanız bu kelimelerin mutlaka geçenlerini getirir. gelecek +mavililer araması 1 sonuç bulmuştur.
  • – Eksi(-) aradığınız yerde olmasını istemediğiniz kelimeleri belirlersiniz. O kelimeyi içermeyen sonuçları getirir. +’nın tam tersi şeklinde çalışır. Jaguar özellik -araba diye aratıldığında sonuçlar arasında araba geçenleri getirmez. Ancak içinde araba geçmeden araba ile ilgiliyse o sonuçlar gelir. Henüz bir yapay zekâ algoritmaları yok.
  • |Düz çizgi (|) ya da (OR) ya da anlamındadır. Örneğin görsellerde kırmızı|mavi çiçekler diye aratırsanız sadece bu iki renkteki görselleri getirir.  Kırmızı çiçekler ve mavi çiçekler için ayrı ayrı arama yapar ve tüm sonuçları getirir.
  • Site:aradiginizsite.com kalıbını arama sonuna koyarsanız sadece o sitedeki sonuçları getirir. Sonuçlar Site:anadolu.edu.tr  ,  aflar Site:.gov.tr
  • Filetype:aradığınızdosyatürü sadece o tipteki dosyalarda arama yapar. regresyon analizi filetype:xls      ,      gini katsayısı filetype:pdf
  • * yıldız(*) boşlukları doldurur. Aradığınız kelimeler arasına herhangi bir kelime olsa da olur şeklinde çalışır. Örneğin “arazinin * temini” araya hangi kelimeyi koyarsan koy ama sonuçları getir demektir.  Örneğin “en * insanları”
  • # diyez(#) Sosyal medyalardaki mantıkla çalışır, sosyal medyalardaki #’li şeyleri getirir. #komikkediler
  • @ kuyruklu a (@) Sosyal medyada kullanıcı ararken kullanılan yöntem burada da çalışır. Sosyal medyalarda yazdığınız kullanıcı ismini arar. @ronaldo sosyal ağlardaki bu isimli kullanıcıları getirir.
  • .. iki nokta (..) İki sayı arasını aramak için kullanılır. televizyon 40..45 ekran şeklinde aratırsanız ikisi arasındaki televizyonları getirecektir. 40 41 42 43 44 45 için ayrı ayrı arama yapmış ve sonuçları getirmiştir.
  • allintext: Yazdığınız cümleyi sıralı olarak arar “” ile aynı işlevi görür. Tırnaktan daha iyi sonuçlar verir. Kaynağını bilmediğiniz ama tamına erişmeniz gereken metinlerde metin içinden bir kısmı tırnak içine alarak aramakta yararlı oluyor. Örneğin “taze et olarak kullanıma uygun olmayan karkas bölgelerinden seçilen etler olgunlaştırmak amacıyla” metninin tamamına ulaşmak istedim ve Google’da bu şekilde arattım. Sadece 8 sonuç buldu ve metnin tamamına ulaştım. Bu aramayı allintext: taze et olarak kullanıma uygun olmayan karkas bölgelerinden seçilen etler olgunlaştırmak amacıyla ile de yapabilirsiniz daha iyi sonuç verecektir. 66 Sonuç bulunmuştur.
  • allinanchor: (yada inanchor) sadece anahtar terimler ve kelimeler kısmında geçen sonuçları getirir. allinanchor:kpi
  • allinurl: (ya da inurl:) sadece bağlantı adresi içinde o kelime geçen sonuçları getirir. allinurl:kpi
  • allintitle: sadece site başlığında geçen sonuçları getirir. allintitle:kpi
  • Sunrise Aradığınızşehir ‘in güneş doğumu saatini öğrenebilirsiniz. Sunrise eskişehir
  • Hava durumu (ya da Weather) Eskişehir hava durumunu verir hava durumu eskişehir
  • info:aradiginizsite.com şeklinde aratılırsa site içerisinde geçen iletişim sayfalarını ve detayları listeler. info:www.oracle.com
  • related:aranansite.com sonrasında yazan siteye benzer ya da ilgili siteleri getirir. Örneğin related:www.oracle.com
  • cache:aranansite.com sonrasında aradığınız sitenin Google tarafından en son kayıt altına alınmış halini görürsünüz. Bazı durumlarda silinen bir şeyi hemen arkasından bulamadığınızda bu şekilde arayarak bulabilirsiniz. Sitenin güncelliğine göre Google botları aldığı kaydı yeniler. Örneğin cache: http://eskisehir.tarim.gov.tr/ şeklinde yaptığım arama da sitenin 2 gün önceki halini getirdi.
  • loc:arananşehir aranan içerik loc: ile bir şehirdeki, mekandaki ya da bir bölgedeki aramaları sağlarsınız. Örneğin loc:eskişehir tiyatro , loc:eskişehir teknik ressam
  • Hesap Makinesi olarak kullanabilirsiniz 12*2 + 4^2 +(123*231-234)
  • in birim-dil dönüştürücü 100 kilo in gram ya da kara kedi in english
  • sözlük: (ya da dictionary:) aranacak kelime sözlüklerdeki linkleri getirir. sözlük: tekerrür
  • Sport:aradığınız takım hakkında bilgi verir, son maçını gösterir. Sport:beşiktaş
  • Direkt olarak uçuş numarasını yazarak uçağın durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Örneğin PC 108
  • Google görsellerde görsel yapıştırıp benzer görselleri arayabilirsiniz.

Yukarıdaki özelliklerin hepsini karıştırarak arama yapabilirsiniz.  Ancak bazen Google karmaşık sorguları anlamlandırmakta sorun yaşayabiliyor. Sorgu özelliklerini küçülterek arama yapmanız gerekebilir.

3.Google Gelişmiş Arama

Arama yaptıktan sonra sağ tarafta çıkan Tools-Araçlar Yardımı ile zaman sınırı koyabilirsiniz.

Ayrıca özellikleri ve ekstra dil, bölge tarih gibi bilgileri de seçebileceğiniz gelişmiş aramayı kullanabilirsiniz.  https://www.google.com/advanced_search

4.Google Alarm

Bir arama hakkında bilgi almak ve daha sonra bu arama hakkında gelen yeni sitelerden (yeni arama sonuçlarından) direkt olarak mail yoluyla haberdar olmak istiyorsanız google’ın alarm servisini kullanabilirsiniz. Yukarıdaki gibi ileri bir arama yaptırıp bu aramama göre yeni bir sonuç gelirse haberdar et demek için idealdir. https://www.google.com/alerts

5.Archice

5.1.Archive.org

http://archive.org/web/  bu site düzenli olarak internet sitelerinin kayıtlarını almaktadır. Ve sitelerin geçmiş versiyonlarını bulabilirsiniz. Site içerisinde gezmeye olanağı sağlar. Örneğin bir yüksek lisans başvurusu yapacaksınız. Hangi bölüme başvuracaksınız kararsızsınız ve geçmiş puanlara göre bölüm yazacaksınız. Ancak geçen seneki duyurular sistemden kaldırıldığı için üniversitenin sitesinden eski sonuçları göremiyorsunuz. Bu site üzerinden adres girerek sitenin eski sürümlerini bulabilirsiniz. Ayrıca sitelerin eski halleri girip daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bu organizasyon web arşivleme dışında bir sürü farklı şeyi de arşivliyor. Örneğin yazılımlar. https://archive.org/details/software  videolar https://archive.org/details/movies vb.

Örneğin http://web.archive.org/web/*/https://www.anadolu.edu.tr/ 1816 kere Anadolu Üniversitesi’nin sitesi çekilmiş. Buradan geçmiş yüksek lisans başvuru puanlarına ulaşabilirsiniz. Tercihlerinizi buradaki puanlara göre gözden geçirebilirsiniz.

5.2.Archive.is

http://archive.is/ istediğiniz sitenin o anki kaydını alıp daha sonra arayıp bulmanıza yarayan bir sitedir. Yukarıdaki mantığın tersten gelimidir. Ayrıca daha önce başkaları tarafından ekran görüntüsü alınmış siteleri inceleyebilirsiniz. Sayfalar içerisinde gezme .org kadar aktif değildir.

Ancak bir proje için ya da bir tez için bir sayfadan bir şey almak istediğinizde kaybolmasını istemiyorsanız ve referans olarak daha gösterirken sıkıntı yaşamak istemiyorsanız(kaldırılma riskine karşın) bu site çok idealdir.

Örneğin http://archive.is/jJC8# Anadolu Üniversite’nin daha önceden alınmış hali.

6.Geçmişe Yönelik Bilgi Kaynağı Siteler

7.Literatür – Akademik

Literatür taraması yaparken de yukarıdaki teknikleri kullanmak daha iyi sonuçlar elde etmemizi sağlar.  https://scholar.google.com/ en temel literatür kaynağıdır. Yukarıdaki Google arama özelliklerini burada da kullanabilirsiniz.

Bu dokümanın sizlere yararlı olacağını düşünüyorum. Umarım aramalarınızı daha hızlı ve verimli yapabilirsiniz. Bulunamayan sayfalar daha kolay ortaya çıkar. Dokümana eklemeler ve öneriler için bana ulaşabilirsiniz. Son olarak Google görsellere atari breakout yazıp arayın.  Ayrıca http://elgoog.im/ Google’ın eğlenceli doodlelarının toplanmış olduğu alanıdır.

 

İyi Aramalar